Panduan

img_13651580ec072536f9.png
semak.png
muaturun.png
muaturun1.png
aduan.png

KunjunganBerita & Makluman : Akaun SMUE sudah, 1MDB dan Permata bila lagi nak dedah?
Posted by Admin on 2017/4/17 3:25:31 (576 reads)

PETALING JAYA, 23 MAC: Bagi membuktikan ketelusan dan kebertanggungjawaban memikul amanah menguruskan pembayaran Skim Mesra Usia Emas (SMUE), Ahli Dewan Negeri (ADN) Damansara Utama, Yeo Bee Yin mendedahkan kesemua akaun dan dokumen bayaran kepada penerima manfaat skim terbabit.

Pengerusi Wanita DAP Selangor, Hannah Yeoh, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) juga dituntut mengambil langkah sama bagi menafikan segala salah laku kerana membabitkan dana pembayar cukai.

“Saya rasa tak salah sesiapa nak bertanya. Jamal juga boleh bertanya soalan kerana kita berurusan dengan wang pembayar cukai tetapi jabatan atau agensi kerajaan jangan terlalu defensif.

“Bila Bee Yin persoal akaun Permata, apa yang perlu dilakukan hanya keluarkan akaun Permata seperti mana Jamal persoal akaun SMUE, Bee Yin dah tunaikan dengan tunjukkan akaun SMUE.

“Kalau Ahli Parlimen tanya akaun 1MDB, dedahkan akaun 1MDB. Kita tak perlu melatah, defensif, sensitif bila soalan mengenai duit pembayar cukai dibelanjakan,” kata Hannah Yeoh pada sidang media yang diadakan di Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Damansara Utama di sini, semalam.

Jelasnya, Bee Yin mengambil langkah tepat dengan memberi peluang pihak yang berminat menyemak akaun dan dokumen pembayaran SMUE.

Sebelum itu, petugas media yang hadir membuat liputan sidang media itu berpeluang melihat sendiri akaun dan dokumen bayaran dibuat DUN Damansara Utama kepada penerima.

=EZY= (OLEH NAZLI IBRAHIM- SELANGORKINI.COM)

Untuk Mencetgak Hantar kepada Rakan Jadikan PDF


Statistik

terkini.png

Sehingga 31hb Mac 2017, Skim Mesra Usia Emas telah menghulurkan RM 201.088 juta kepada 81,967 waris yang layak. Manakala jumlah keseluruhan pendaftaran adalah seramai 265,797 orang

Pautan Penting

P1.png
P2.png
Pmes.png
P3.png
P5.png
P6.png